Tilbake

Krydderplanter/ Urter

Krydder og spirer er noe som blir mer og mer brukt både til mat og drinker. De er lette og ha med å gjøre, kjøp store planter i hagesenteret og plant de i potter eller bed. Det er også fin å ha de i veksthus, da vil du få enda mer glede av krydder urtene. Plant i god jord og gi regelmessig flytende næring. Krydderurter brukes til det meste, pynt på maten, krydder i og til maten, i drinker, i salater med mer. Spirer av forskjellige slag kan du produsere inne hele året, Karse, Bønnespirer, Alfaalfa og mye mer. Friske spirer setter en god smak på salaten eller brødskiven samtidig som det er veldig næringsrikt og sundt. La et lite mini drivhus bli fast inventar på kjøkkenet, sammen med en kasse eller krukke med friske urter.

Tabellen under gir en liten oversikt over noen av de vanligste urtene og hva de kan brukes til.

Navn  Hva brukes  Kan brukes bl.a. til  Levetid 
Agurkurt Blad og blomster Salat og drinker 1 år
Basillikum Blad Salater, kjøttretter, matpynt 1 år
Dill Blad Brukes til det aller meste 1 år
Estragon ‘Fransk’ Blad og skudd Sauser, egg, fisk, drinker +++ 1 år
Gressløk Stilk Sauser, supper, fisk Flerårig
Isop Blad før blomstring I hovedsak sjømat 1 år
Kjørvel Blad + stilk Salat, saus, supper +++ 1 år
Koriander Frø + blad Matretter, bakverk, drinker 1 år
Løpstikke Blad + frø + røtter Suppe, saus, kjøttblandinger 1 år.
Mynte Skudd, blad Drinker Flerårig
Rosmarin Blad og skudd Fisk og kjøtt 1 årig
Salvie Blad og skudd Supper, kjøtt og drinker Flerårig
Sar Blad før blomstring Salater, kjøtt og drinker 1 år
Sitronmelisse Blad og skudd Sauser, matpynt og drinker 1 år
Timian Blad Supper, kjøtt, fisk 1 år
Oregano Blad Krydder, kjøtt 1 år