Tilbake

Bibelens planter i din hage

I Bibelen nevnes mange planter og mange av disse kan du plante i din egen hage til glede og nytte. Her er en liten beskrivelse av noen av dem og litt annen informasjon.

Det er flere hager som nevnes i bibelen, en hage på den tiden bestod for det meste av busker og trær som gav frukt og bær, samt spiselige vekster. Men det var også hager til pryd og rekreasjon.   Hvis du er oppmerksom når du leser vi du oppdage at det ofte er referert til planter, frukt, mat, jordbruk og hager.

Den først hagen som nevnes i bibelen er ‘Eden’ stedet hvor gud ‘plantet en hage’ (1. mosebok 2:8,3:23). Det var også her Gud plantet kunnskapens tre. Kong Salomo hadde vanndammer og sa følgende: ‘Jeg satte store ting i verk, jeg bygde meg hus og plantet vingårder. Jeg anla hager og lystparker, jeg plantet alle salg frukttrær i dem. (forkynneren2:4-6). Alle store hager trengte vann til plantene, derfor lå kongens hage i Jerusalem nær en vannkilde; Siloadammen (jerimia 52:7). Kongen i Assyria lærte sine gartnere å ta vare på og vedlikeholde botaniske og zoologiske hager og en park de hadde hengende i Babylon.

I det nye testamentet er Getsemane nok den mest kjente. Getsemane betyr direkte oversatt ‘av oljepressen’. En slik hage bestod i hovedsak av frukttrær som oliven, fiken og granateple. Oljeberget var kon en slik hage, en slik frukttræne gav skyggefulle steder hvor man kunne trekke seg tilbake å finne ro og et svalt sted. Jesus dro ofte til et slikt sted (Lukas 22:39). Man kan jo undres over om Jesus ble gravlagt i en hage ettersom Jesus åpenbarte seg for Maria Magdalena etter oppstandelsen, og Maria tok ham for å være gartneren. (Johannes 20:15-16).

Her er en liten liste over planter og trær som er nevnt i Bibelen både direkte og i lignelser.

Purreløk, løk, Agurk, Melon: ‘Vi husker fisken vi spiste gratis i Egypt, og agurkene, melonene, purren, løken og hvitøken.’ (4. mosebok 11:5-6)

Sennep (Brassica): ‘Hva skal vi sammenligne Guds rike med? (markus 4:30-32 Lukas 17:6)

Bygg (Hordeum): Bygg var det vanligste kornet i Bibelens dager, selv om byggbrød er hardere enn hvetebrød. Bygg vokser på tørre områder og har en kortere vekstsesong. Skriften refererer ofte til bygget i alle faser såing, høsting, korn, brød. (2.Mosebok 9:31, Esekiel 4:9, Johannes 6:9, Rut 1,22, 2:3)

Lin (Linum): Lin et et av verdens eldste stoffer og er laget av fiber fra linplanten. I Bibelen finner vi flere referanser til Lin her er noen av dem. 1.Mosebok 41:42 når Farao kler Jecob opp i fint lin. De israeliske prestene bra linklær (3. Mosebok 6:10,16:4). Hvit lin blir brukt som bilde på renhet og rettferdighet (Eskiel 44:14-18, Åpenbaringen 19:8, 14) Jesus ble etter sin død svøpt i Lintøy før han ble gravlagt (Johannes 19:40)

Tistler og Nesler: Tistler, torner og nesler nevnes gjennom hele bibelen i negative sammenhenger: Tornekransen på Jesu hode ved korsfestelsen, i lignelsen iom såmannen *og noe falt blant torner, og tornene vokste opp og kvalte det.’ (Matteus 13:7)

Hvete: Det var hvete Farao drømte om og som symboliserte 7 år med overflod og 7 med hungersnød; ‘Sju kornaks kom opp fra samme stå tykke å fine’ ‘sju tynne aks som var svidde av østavinden’ (1. Mosebok 41:5-6) Jesus nevnte hvet i lignelsen om såmannen og han samenlignet seg selv med det; ‘hvis det dør, bærer det nye frukter’. (Johannes 12:24).

Malurt (Artemisia): Malurt er i utgangspunktet en ørkenplante som tåler mye tørke, den har grå duftende blader, som gir en bitter smak. Skriften referer til malurt som dette: ‘Han mettet meg med bittre vekster og gav meg malurt å drikke.’ (klagesangene 3:15)     ‘Navnet på stjernen er Malurt. En tredjedel av vannet ble til malurt og mangemennesker døde av vannet, for det var gjort bittert.’ (Åpenbaringen 8:11)

Mynte (Mentha): Dette er en urt som har blitt frukt i årtusner og jesus nevnte den ved navn (Matteus 23:23 Lukas 11:42)

Pnselilje er også nevn men ikke med det navnet vi kjenner. (Høysang 2:1-2)

Betlehemstjerne, Afrikalilje(også kalt fuglestjerne og ‘Dueskitt’) Ornithogalum. Det finnes en merkelig bibels referanse til at dueskitt ble solgt for mange penger i Samaria mens det var hungeri Benhadad som kongen av Syria hadde erobret. (2.kongebok 5:25) Dueskitt er en lav blomst som vokser på fjellene i Samaria, de hvite blomstene ser ut som fuglemøkk på bakken på avstand.

Sypress, lønn og Buksbom: ‘Jeg vil la sypress, lønn og buksbom gro sammen i ødemarken’ (Jesaja 41:19)

Fikentre: Fiken er et tre som er nevnt flere ganger i Bibelen. Fikentreet er et tre som tåler tørke og fortsatt gir frukt, det gav også skygge da de ofte var plantet nær husene folk bodde i ((1.Samuel 25:18, Hosea 9:10, johannes 1:48) Jesus brukte også fiken i sine lignelser (Matteus 7:16) Fiken ble nevnt først i 1.Mosebok 3:7 hos Adam og Eva i Edenshage.

Laubærtre: (Laurus) Ble brukt til å lage krans (1.korinter 9:25)

Eple: ‘Styrk meg med rosinkaker, forny meg med eple, for jeg er syk av kjærlighet’. (Høysangen 2:5) se også (Joel 1:12)

Myrt: Denne flotte eviggrønne planten vokser på fjellsider i Israel. Profeten Jesaja så for seg at myrten en dag ville ta plassen til tornebusken i ørkenen. (Jesaja 44:19, 55:13)

Oliven: Oliventreet er et tre som er mye brukt da som nå, oljen fra oliven er brukenes til så mangt, matlaging, salver, oljer med mer. (Markus 14:26, Matteus 23:36).

Vindruer: Druer og vin forekommer flere ganger i bibelen. Noa drakk seg full på vin. (1.Mosebok 9:21) Jesus sa ‘Jeg er det sanne vintreet’ (johannes 15:1)

Seder: Seder er et tre som ble brukt til bygging av hus, møbler og skip. Det finne også henvisninger til treets skjønnhet og styrke. (Amos 2:9)

Eik: Eik er et hardt og solid treslag og ble tidligt brukt til å bygge båter (Esekiel 27:6)

Papyrus: Papyrus er en vannplante som ble bruk til å lage papir (papyrus). Papyrus ble også brukt til å lage båter (Jessaja 18:2)

Siv, rør (Arundo): Siv er en plante som vokser i vannkanten og er ofte nevnt i bibelen. (1.Kongebok 14:15, Johannes 3:13, Esekiel 40:5)

Myrra: Myrra er en plante som ble brukt i salve (2.Mosebok 30:23) det ble også gitt i gave til Jesus barnet (Matteus 2:11)

Oljeplante: Denne er omtalt i Jona 4:6-7 da den gav skygge til Jona mens han satt og ventet på hva som skulle skje med den onde byen Ninive. Planten er i den senere tid blitt brukt i parker, den blir stor 1-2 meter høy, ofte med rødlige blader.

 

Dette er noen av de plantene som er skrevet om i bibelen. Det har i flere århundrer pågått undersøkelser på å kartlegge alle vekster som er med i bibelen, direkte og indirekte og det finnes mye litteratur om dette på verdensbasis. Det er fortsatt mye som kommer til å bli oppdaget og diskutert ettersom nye oversettelser av gamle tekster kommer. Vi kjenner til mange av plantene og træne som ble brukt i tidligere tider.   Det er også laget flere bibelhager rundt om i verden; Australia, England, USA, Nederland, Norge, Israel for å nevne noen. Flere av disse er verdt et besøk hvis du er i nærheten.

Navneliste over planter i Bibelen:

Afrikalilje/Dueskitt, Agurk, Aloe vera, Alrunde, Valmue/Annemone, Aprikos, Bethlehemstjerne, Bjørnebær, Bomull, Buksbom, Bønner, Bygg, Citrus, Daddelpalme, Dill, Edelgran, Eik, Einer, Eple, Fikentre, Furu, Giledsbalsam, Gofetre, Granateple, Gullkrage, Gyvel, Henna, Hvete, Hvitløk, Ibenholt, Isop, Johannesbrødtre, Judastre, Kamille, Kasperbusk, Karve, Kattost, Kolekvint, koriander, Krokus, Kronekrage, Kristi tornekrone, Laubær, Lavendel, Lilje, Lin, Linser, Lotus, Malurt, Mandel, Melon, Merian, Morbær, Mynte, Myrra, Myrt, Nesle, Oleander, Oliven, Oljeplante/oljepalme, Papyrus, Persille, Pistasje, Poppel/Eufrat, Portulakk, Purreløk, Raigras, Rose, Salat, Salvie, Safran, Sandeltre, Seder, Sennep, Sikori, Sitrontre, Siv, Soleie, Symre, Sypress, Tistel, Tulipan, Valmue, Vannlilje, Vindrue, Vintre.