Tilbake

Blomster og allergi

Det er slik at noen er allergiske og får en reaksjon ved innånding eller hudkontakt med enkelte planter. Blomster med pollen og sterklukt er det enkelte mennesker reagerer på. Det er to hovedtyper av reaksjoner, 1 irriterte luftveier, 2 hud reaksjon. Det er slik at ikke alle som er allergiske reagerer på det samme. Du kan reagere på Bjørkepollen når den er fri på våren men ikke gress utpå sommeren. Andre kan ha kryss allergi og reagerer på veldig mye. Det er også slik at du ikke reagerer på planten ute i frisk luft, men hvis den blir tatt inn kan du reagere. Eks. Forsytia(gullbusk) er en slik plante. Noen avgir mer pollen enn andre planter. Gress, burot og bjørkepollen er noen av de pollentypene som flest reagerer på. Det er også noen som reagere på blomster vi har inne og ute. Du finner veldig mye nyttig og god informasjon hos Asma og allergiforbundet www.naaf.no. Vi har laget en enkel liste over de vanligst plantene som allergikere reagerer på, samt en liste med allergi sikre planter. Listene er en veileder og er ikke noen fasit på hva som folk reagerer på. Noen er det kun 5% av allergikerne som reagerer på. Listen er laget etter hva som irriterer luftveiene. Det er mange som reagerer på plantesaft og duften av enkelte planter, disse er ikke med.

Dersom du ønsker en fullstendig og god oversikt over planter, reaksjoner og lignende er det Norges asma og allargi forbund som har to gode bøker; Gode råd er grønne og Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø.

Planter, blomster og trær som kan gi reaksjoner, noen har kort pollensesong andre lengere. Busker som brukes i hekk eks. liguster trenger ikke å gi pollen da den klippes og ikke blomster. Listen inneholder noen av de valigste, så en duftfølsom person kan reager på flere planter.

Agnbøk Fresia Hyll Berberis
Alm Primula Julestjerne Gress
Asters Roser som dufter Liguster Blomster og planter
Bjerkefiken Lilje Sypress med sterk duft
Bjørk Genistra Ringblomst
Burot Gress Vier
Bøk Hassel Selje
Eik Svibel Thuja

Blomster, planter og busker som er allergivennlige, det tas forbehold om at duftfølsome personer kan reagere på enkelte av planterne i listen. Listen inneholder noen av de vanligste plantene men det er mange flere planter som er allergivennlige.

Inneplanter  Sommerblomster  Busker  Trær 
Husfred Violer Mispel
Gullranke Villa de paris Einer Asal
Grønnerenner Surfinia Aronia Barlind
Calathea Campanul Buksbom Edelgran
Bregne Verbena Kranstopp Einer
Bregne Kobes Leddved Hemlock
Elefantfot Lobelia Kornell Kleglegran
Stueask Gjøgler Klokkebusk Lerk
Azalia Fuksia Magnolia Lønn
Flittigelise Løvmunn Aralia Prydkirsebær
Aloe Blomkarse Gyvel Rhododendron
Pasjonsblomst Erteblomst Hortensia Rogn
Ildtopp Femtunge Beinved Rosehagtorn
Palmer Trompet Fagerbusk Serberfuru
Anthurium Busknellik Buxbom Tempeltre
Zamioculkas Pieris Urtidstre
Ardisia Flittigelise Pottentilla
Fredslilje Petunia Rognspirea
Orkideer Praksalvie Sibirertebusk
Stuelønn Påfuglblomst Snøballbusk
Eføy Lavendel Soleiebusk
Kaktus Sinnin Sommerfuglbusk
Hawaiirose Stemor Voksthuja
Trillingblomst