Tilbake

Kjøkkenhage

‘Ingen ting kan måle seg med smaken av egne grønnsaker rett fra jorden’ Kjøkkenhage er kommet tilbake og det er mange måter å lage den på. Du kan ha et jordstykke som du sår og planter direkte. Det er laget drivhus for balkon og veranda hvor du kan plante i. Du kan også ha et eget drivhus hvor du sår og har en del planter mens mye plantes ut i bed. Fordelen med din egen kjøkkenhage er at du får friske urter og grønnsaker. Enkelte har også Bringebær, Urter, grønnsaker og lignende i store potter. Du kan også plante tomat, agurk og paprika rett i en sekk gartner jord.

Gjødsling 

Grønnsaker trenger næring og her er det lite og ofte som gjelder. Start med basisnæring i Mai og Juni, kalksalpeter i Juli og evnt. basis næring i august.

Såing 

De aller fleste grønsaker såes fra frø men du kan også kjøpe noen ferdige planter i hagesenteret. Grønsaker sås inne i februar/mars, på frøposen står det veldiggodt forklart hvordan du går frem. Sett de i et minidrivhus inne i stuevinduet så kan du følge utviklingen. Du kan blande perlitte inn i jorden for i skap mer luft dekke av frø kan du gjøre med et tynt jordlag eller vermiculite.

Etter at du har plantet ut vanner du godt og dekk til med fiberduk på natten slik at tilfeldig nattefrost ikke skader plantene, den forhindrer også mange skadedyr.

Kort om enkelte kulturer 

Tomat: Kan dyrkes i drivhus og ute, det vanlige er å ta vekk sideskudd slik at planten vokser oppover. Det er en fordel å støtte opp planten slik at den ikke faller sammen. Når planten er blitt høy nok knipes toppen av, ta også vekk nedre del av bladverket. Husk å gi regelmessig med næring, tomatene modnes også på kjøkkenbenken.

Paprika: Dyrkes oftest i drivhus men kan også stå ute, støtt opp planten.

Agurk. Plantene trives best i drivhus, trenger mye vann. Ta toppen ved ønsket høyde, planten vil da bli som en liten paraply.

Gresskar/Squash: Dyrkes på friland, la plantene få god plass ca 1m mellom hver plante. Fiberduk hjelper til å holde på temperaturen tidlig høst.

Kål: Plantes i begynnelsen av mai, bruk fiberduk hvis kaldt. Rosenkål kan høstes etter frosten er kommet.

Salat: Plantes i begynnelsen av mai, plant på 40cm avstand. Bruk fiberduk ved kulde.

Knoll-/Stangselleri: Plantes i mai ca. 40 cm avstand, bruk fiberduk hvis kaldt på natt.

Gressløk, Purre, Kruspersille: kan plantes hele forsommeren, husk jevnlig næring.