Tilbake

Formklipte hekker

Formklippede hekker brukes der hvor det er ønske om en smal hekk eller det ikke er plass til brede hekker. Ønsker du en høy eller lav hekk som skille for å skape rom i hagen, innramming av sitteplass, skille mellom nabogrenser med mer. Formklippede hekker kan være løvfellende og vintergrønne.

Planting

Et godt forarbeid og god jord er viktig. Plantebedet bør være 50 cm bredt og like dypt i hele bedets lengde. Dette avhenger av hvor store planter du skal plante. Jorden skal være fri for ugress og leirjord bør dreneres. Bruk ny jord med struktur og gjødsl, plantene plantes i samme høyde som de står i potten i hagesenteret. Legg en svetteslange mellom plantene etter planting, da får plantene vann der de skal og du bruker mindre vann.

Beskjæring

Formklippede hekker skal som navnet tilsier formklippes. Det er forskjell på plantene hvor ofte de må klippes. Buxbom klippes 3 ganger i året mens liguster må klippes 5 eller flere for å holdes jevne.

Gjødsling

‘Uten mat og drikke duger helten ikke’ sier ordtaket, det samme gjelder for planter. Start med basis gjødsel på våren i april/mai og fortsett med kalksalpeter i juni for å tilføre nitrogen, så i juli/august tar vi på litt mer basis gjødsel.

Plante forslag

Det er mange forskjellige sorter og variasjoner i vekstform innenfor hver type. Snakk med personalet i hagesenteret for å få hjelp til å velge den sorten som er viktig for deg.

Vintergrønne Hardførhet: Barlind 1-3M (Taxsus bacata) H 5 Thuja 3-15M(Thuja ocidetalis) H 4 Liguster 1-4M (Liguster Overfolium) H 3 Buxbom 0,3-1,5M(Buxsus sempervirum) H 4 Løvfellende Agnbøk 1-5M(Fagus Sylvatica) H 5 Søtmispel 1-2M (Aronia melanocarpa) H 6 Blankmispel 1-3M (Cotoneaster Ludicans) H 6 Alperips 1-3M (Ribes alpines) H 6 Liguster 1-3M (Liguster vulgare) H 5 Svartsurbær 1-2M (Aronia melanocarpa) H6