Tilbake

Pasjonsblomst (passiflora) blomsten som symboliserer jesus lidelse

Pasjonsblomst er en tropisk slyngplante som vokser i regnskogen i Sør-Amerika, her i Norge kjenner vi den som en stueplante. Det er over 400 arter av slekten Passiflora. Det er en fantastisk plante som blomster rikt og kommer med frukt.  Men historien til denne blomsten er fascinerende og det er flere tolkninger av symbolikken.

Det var en Spansk oppdagelsesreisende misjonær i Sør-Amerika som satte navnet Pasjonsblomst på planteslekta Passiflora. Den katolske misjonæren mente at blomsten symboliserte Jesu korsfestelse: . Tre arr på griffelen representerte de tre naglene som ble brukt for å feste Jesus til korset. De fem støvbærerne sto for de fem sårene på kroppen, mens den flotte kransen av hvite og purpurfargete filamenter som omkranser de indre delene av blomsten lignet den legendariske tornekronen. Ti kronblad symboliserte de ti trofaste apostlene (Peter og Judas var utelatt, da de forrådte Jesus). De håndformede bladene og slyngtrådene viste hånden og pisken til de som anklaget Jesus. Blomsterfargene hvitt og purpur var et symbol renheten og himmelen. Før blomsten åpner seg skikkelig kan den ligne på stjernen som ble sett av de tre vise menn.

Pasjonsblomst har i århundrer vært en velkjent legemiddelplante blant indianere i Sør-Amerika. Den ble hyppig brukt i brasiliansk folkemedisin. Den spanske legen Monardes oppdaget blomsten i Peru i 1569. 40 år senere ble den introdusert som en prydplante i Europa. Men lenge før pasjonsblomsten kom inn blant Europas legemidler, var botanikere fasinert av denne slyngplanten. Jesuitten Ferrari gav ut verket ‘De florum cultura’ i 1633, han så en symbolikk i blomsten. Samtlige torturredskaper som representerte Jesu lidelse; De trelappete bladene symboliserte, Lansen, Rankene, Piskingen; de 3 grifflene korsnaglinge, arrene, svampen som var gjennomtrukket med eddik, kransen av tråder tornekronen. De 5 støvposene er de fem sårmarkene og den stilkede fruktknuten kalken. Jesuittene gav blomsten sitt latinske navn som de satt sammen slik; Passio (lidelse) flos (blomsten) incarnata (den som er blitt kjød)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA