Tilbake

Beskjæring

Beskjæring er et stort tema og det er mange forskjellige metoder å bruke og planter har forskjellige krav. Her vil vi ta for oss hovedpunktene innenfor de største plantegruppene.

Frukttrær 

Når du beskjærer frukttrær er det lurt å tenke på hvor høyt du ønsker treet. En fordel er at det ikke er større enn at du kan høste frukten mens du står på bakken. Gamle ødelagte og tynne grener tas bort sammen med grener som går innover i treet. Epler kan beskjæres året rundt, men fortrinsvis på våren før knoppsetting. Plomme, morell og kisebær; Beskjæres på høsten etter at frukten er tatt av. Pære,Fersken, aprikos, hasselnøtt; Beskjæres på våren.

Bærbusker 

Rips, solbær, stikkelsbær beskjæres på våren, ta vekk døde grener og tynn ut busken. Bringebær; Kuttes på våren her tar du vekk døde grener, de er ofte grå/lysere i fargen. Bjørnebær, taybær, hyll; beskjæres på våren

Klatreplanter 

Klematis og humle; Klippes ned hver vår, skyter da opp fra bunnen. Villvin, kaprifol, blåregn, pipeholurt og klatrehortensia; Er planter som ofte ønskes store så her tar du ut døde og ødelagte grener.

Roser 

Stilk og klaseroser klippes ned til ca 10-15 cm hver vår. Klatre, busk og markdekkende roser, tynnes ut litt hvert år for å generere ny vekst. Alle roser kan klippes litt i hele vekstsesongen.

Busker 

Rhododendron og azalia. Her klippes de nye skuddene for å holde veksten under kontroll, ønsker du å klippe mer gjøres dette etter blomstring.

Blomstrende prydbusker; klippes ned/tynnes ut hver vår, de som blomstrer på vår og forsommer klippes etter blomstring. Dersom du ønsker mer høyde på buskene klipper du kun toppskuddene.

Vintergrønne busker; Klippes i vekstsesongen, her tar vi kun tuppene og det som er dødt. Om det trengs kan du klippe hardt, men det tar litt tid før de bryter på nytt.

Trær 

Alle trær kan klippes og formes dette gjør du lettest på våren. De som blomstrer på våren klippes etter blomstring. Store trær er det viktig å ta vekk ødelagte grener.

Sommerblomster 

Nesten alle sommerblomster kan klippes, hengende blir kraftigere jo mer de klippes.