Tilbake

Slik lykkes du med juleblomstene

Julen er en tid hvor vi pynter opp med mange blomster og blomstergrupper. De har alle forskjellige behov, her har vi en liten oversikt over hvilke stell de forskjellige.

Julestjerne

Julestjerne er den mest populære juleblomsten med sine flotte røde eller hvite brakterer den blitt selve symbolet på jul for de fleste.

Julestjernen skal ha lite vann og ofte vann, får den for mye vann vil den kollapse. Julestjernen liker å stå lyst og ha en behagelig romtemperatur på 18-22C, får den for lav temperatur vil den kunne miste blader.

For mange allergikere som ikke tåler julestjerne hjelper det å ta av blomstene (de gule som kommer i midten av braktene)

 

Amaryllis

Amaryllis er en staslig løkblomst, husk at denne kommer i mange størrelser på løken, desto større løk desto større, flottere og flere blomster får den.

Amaryllisen har alt den trenger i løken, derfor skal den ha lite vann frem til den viser knopper. Får den mye vann vil den strekke seg ekstra mye, den liker å strekke seg mot lyset så snu den regelmessig. Amaryllisen tåler lave temperaturer men liker best normal stue temperatur 18-22C.

 

Azalia

Azalia er en populær blomst som kommer i mange størrelser og sorter. Azalia liker mye vann, den skal ikke stå i vann men la den gjerne stå å trekke vann regelmessig slik at jorden og planten får tatt til seg alt vannet som de kan. Azalia liker litt lavere temperaturer gjerne 15-18C og den liker veldig godt å stå lyst.

 

Svibel

Svibel er en løkblomst som skal ha lite vann, faktisk så trenger den ikke jord rundt seg. Dette er en blomst som er veldig dekorativ, i blomster grupper, alene i en liten vase eller som en frittstående løk uten jord på bordet. Hvis du gir svibelen mye vann vil den strekke seg mere, den vil strekke seg mot lyset så snu på den regelmessig. Svibelen liker å stå kjørlig og kan gjerne ha temperaturer 16-20C

 

Julerose (Helleborus)

Julerosen er en staude som tåler lave temperaturer og blir ofte brukt ute, da den blomstrer. En nyere type `Vernom beauty` uten blader men med mye blomster er utviklet for å tåle normal romtemperatur bedre. Julerosen skal vannes moderat, liker å stå lyst og blomstrer lenge.

 

Juleglede

Juleglede er en blomst som øker i popularitet. Dette er en gammel blomst som liker lavere temperaturer, men nyere sorter tåler våre ny hjem bedre. Julegleden vannes regelmessig og holdes lett fuktig hele tiden. Den liker også å stå lyst.

 

Tulipaner

Tulipaner er en populær blomst gjennom hele vinteren og for mange er en vase med tulipaner på bordet obligatorisk i hele desember. Når du kjøper tulipanene er de tørre, det er da viktig at du kutter av 1-2cm av stilken før du setter de i vann. Noen ganger trenger disse å stå og trekke, som regel er plasten strammet fra de i butikken. Ha lite vann i vasen, da strekker tulipanene seg mindre. Det er også fint å sette tulipanene kaldt på natten, da holder de seg lengere.

Amaryllis

Amaryllis er også en snittblomst som mange liker å ha i vase, både alene og sammen med flere eller noen grønne kvister. For å mest glede av amaryllisen lønner det seg å sette den kaldt om natten og bytte vann regelmessig. Alle avskårende blomster trives best i rent vann.

 

Blomstergrupper

Blomstergrupper er populært å gi vekk, vi planter alle våre blomstergrupper selv og planter disse i kvalitets jord. Samtidig som vi passer på at blomstene som er plantet sammen skal ha samme stell. Eksempelvis ildtopp som skal ha lite vann skal ikke i samme gruppe som Azalia som skal ha mye vann. Vi planter også blomstergrupper for allergikere, slik at du skal kunne kjøpe en blomster gruppe til hvem du vil.

 

Hem©Hagesenter