Tilbake

Blomster på kirkegården

Vi har mange planter til kirkegården som klarer seg selv, Betulia, Lavendel, spanskemargeritter, nelliker med fler.

Kjøp gjerne med en liten sekk med ny jord og langtidsgjødsel

Gravstedet skaper utfordring for mange. Man ønsker å minnes og hedre de døde med en vakker beplantning, men har ofte begrenset tid til både stell og vanning. Det er et trist syn å finne blomstene man har satt ned døde eller i dårlig forfatning. Dyrt er det også å fornye mange ganger gjennom sesongen. Her følger noen tips til både sammensetninger og planter som gjør graven vakker og lettstelt hele sesongen:

Vanning og gjødsling

Det å få vannet nok er ikke alltid like lett, derfor er det for mange en god løsning å grave ned et selvvanningskar på gravstedet. Da får plantene vann hele tiden uten at du er der.

Gjødsling er ofte en utfordring, et godt tips er å bruke langtidsgjødsel når du planter. Da får plantene næring gjennom hele sommeren og plantene har det bedre og blir flottere gjennom sommeren.

 

Busker
Mange ønsker å bruke vintergrønne busker, disse klarer seg jo stort sett selv og en vintergrønn busk skaper ro og harmoni. Også på vinteren. Men husk at busker vokser og på sikt kan de bli veldig store og skjule gravstenen. Det er ikke enkelt å spa opp en voksen busk når den har utspilt sin rolle. Velg sorter som vokser sent, og ikke blir så store. Egnede alternativer er: Søyleeiner ( Juniperus scopulorum) ’sky rocket’ er en svært smal søylevoksende einer, med vakker blågrønn farge. Kulethuja, ’Tiny Tim’ er en saktevoksende, kulerund busk, som vil bruke mange år på å vokse seg for stor til gravstedet. Buxbom kan klippes kraftig og holdes liten, så dette er også et godt alternativ. Plasseringen av slike busker bør ikke være i front av steinen, men til siden for denne som en ekstra innramming.


I tillegg til busker, bør man noen planter som gir litt farge. Designmessig gjør det seg ofte bedre med få sorter enn mange, siden plassen er begrenset. Og plant tett, det er ikke sikkert disse plantene har de beste forutsetninger for å vokse seg store. Erfaringsmessig er mange glade i en tradisjonell plassering med en eller tre høye senterplander, og en ramme rundt. Gjerne i tradisjonelle farger som rødt, hvit og blått. Her skal vi komme med noen alternativer som kan være vel så vakre.

Våren
Stemor er en klassiker på våren. Den er vakker og fargerik, tåler lave temperaturer og krever lite stell. Størrelsen er også helt perfekt til kirkegården. Dessverre opplever mange at de ikke lykkes med stemor på kirkegården. Vi er ikke de eneste som elsker disse fargeklattene, både rådyr, hare og brunsnegle har denne på menyen. I tillegg har utstrakt bruk av stemorsblomster over mange år ført til jordtretthet på mange kirkegårder. Selv om vi legger forholdene til rette vil ikke planten vokse, og i verste fall visner den og dør. Da kan man enten benytte andre blomster eller bytte ut så mye jord som mulig. Og heldigvis har vi noen flere å velge i, også på våren.


Vårlyng (Erica carnea) er en av disse. Det er en lav busk, som godt tåler en frostnatt eller tre. I tillegg er rådyrene lite glade i denne busken.

Sommeren
Etter hvert vil vi kanskje oppleve at vårens beplantning blir litt sliten og trenger fornying . Velg planter som tåler å forsømmes litt, de bør tåle både tørke og mye nedbør, og planter som må plukkes bør vi også styre unna. Betulia og Begonia er en kompakt, riktblomstrende plante, som tåler godt å stå på kirkegården. Den holder seg fin både gjennom tørre og våte somre, og trenger ingen kniping for å opprettholde god blomstring.


En annen plante som trives godt under litt kummerlige forhold er Spansk margeritt. Særlig når sommerene er tørre og varme, vil denne planten utmerke seg som holdbar og blomsterrik. Den finnes i mange farger, og synes godt på gravstedet uten å bli for dominerende.Andre gode sorter er Tårer (Fuchsia), Million Bells (plantes med kurven på), Knollbegonia, Isbegonia, Margeritter, Petunia, Pelargonia, +++. Som kantplanter er Lobelia, Tagetes, Allysum, Flittige Lise, Million Bells (plantes flat), mye brukt

Høsten
Høstbeplantningen bør bestå av planter som ikke faller sammen den første frostnatta. Snøen lar ofte vente på seg, og da er det pent hvis plantene holder seg pene en stund også etter at sesongen er forbi. Erica og Calluna er de som holder best i kulden, Sølvkrans holder seg også fin lenge selv om det er kaldt.

 

Vinter/Jul
Når vinteren og julen kommer er det ofte fint å legge litt granbar på graven. Mange legger kranser, buketter, dekorasjoner og det finnes også fine stativer til å henge opp kransen og sette i et lys.