Tilbake

Hageplanter og urter til medisin

Hage planter/urter til medisin

Vi har her en kort liste med litt info om noen av våre hageplanter som kan brukes i et hjemme apotek. Det er mange planter som har helsefremmende effekt som vi ikke lengere tenker så mye på. Her er det samlet noen gamle råd, det er viktig at du bruker planter som ikke er sprøytet med kjemikalier. Husk at kunnskap som enhver husmor hadde for noen generasjoner siden, tenker vi ikke over i det daglige lener.

Det å ha en egen del av hagen til frukt og bær vil gi deg mye glede og vil også virke positivt inn på fysisk og psykisk helse.

Ønsker du mye mer informasjon om planter som vi har i Norge som brukes i medisin anbefaler jeg at du kjøper boken ‘Medisin-planter i Norge’ av Rolv Hjelmstad.

 

Einer (juniperus communis)

På Einer brukes både bær, ved og eteriske oljer innenfor medisin. Bærene samles inn på ettersommeren og legges til tørk i romtemperatur. De tørkede bærene oppbevares i  lystette bokser og knuses før de brukes som krydder eller medisin.

Bær og bark inneholder eteriske oljer og nærmere 100 forskjellige mono-,di- og seskviterpener.

I tidligere tider ble Einer brukt inne her i landet. Spesielt vanlig var det å spre einebar på gulvet ved fest og høytidelige anledninger. Baret ble også brukt på utedo, i kjellere og andre rom, dette for å gi god duft i rommet.

I Finland har de et råd mot muggsopp, legg einekvister i hvert rom som er angrepet av sopp. Dette høres enkelt ut men skal vist nok fungere.

 

Avkok av Einebar er blitt brukt til vask av kopper og kar som skal brukes til oppbevaring av mat. Dette skal rense og desinfiserende egenskaper det som blir vasket, samtidig som det hjelper på bevaring av mat som blir lagt i disse.

 

Å drikke Einebærte er et vanlig kjerringråd mot forkjølelse ; nyre stein, revmatisme, blærekatar, asma, kikhoste, diare og luft i magen med flere.

 

Hell 2,5dl. Kokende vann over 2-3 teskjeer knuste bær, la det trekke i 10 – 20 minutter, sil blandingen og det er klart til å drikkes.

 

Bjørk (Betula spp.)

Hos Bjørk er det knopper, bark, tjære og eteriske oljer som brukes i medisin. Bjørk inneholder bl.a. garvestoffer, harpiks, vitamin c, mineraler med mer.

Te av bjørkeløv drakk man bot bl.a. gikt og hemoroider. Mot gikt fylte man også sengen med friske bjørkeblader, spredde man bjørkeblader på gulv skulle det hjelpe mot lopper og lus.

 

Ved å varme opp kvister, never eller ved og samle opp oljen som renner ut; kan brukes på sår hud, sprukkene lepper, insekts stikk, utslett med mer.

Bjørke sevjen var populær den kunne brukes som tyggis og i mat; Men også i håret for å få det til å vokse bedre og gi det nytt liv.

 

Avkok av barken kan brukes som lotion på huden

I tidligere tider var det vanlig å drikke bjørkeblad te som en vårkur som skulle rense blodet.

1-2 ts. Tørkede bjørkeblad er, trekkes i en stor kopp med kokende vann, la det trekke i 10 minutter, sil ut og drikk.

 

 

Humle (humulus lupulus)

 

Humle kan brukes til mer enn øl. Humlekonglene brukes medisinsk, de samles inn når de er blitt gulgrønne av farge, store og klisete.

Humlen inneholder Humolom og isohumocon, garvestoffer, fettstoffer, trimetylamin og asparagin.  Den flytende oljen fra humlen fremmer søvn, er beroligende på nerver og mot depresjon. Humle som er stappet inn i hodeputen kan også virke som sovemedesin.

 

Tilberedning: 1-2 teskjeer humle legges i en kopp, hell kokende vann over, la trekke i 10-15 minutter, sil teen og den er klar til å drikkes.

 

Vassarve (Stellaria Media)

 

Vassarve er en ettårig urt som ofte sees på som et ugress i dag. Vassarve er rik på kobber, jern og andre mineraler. Den blir i dag primært brukt som salve, saft, omslag eller krem mot irritert hud. Den kan i visse tilfeller lindre alvorlig irritasjon der annet ikke hjelper. Den er fantastisk til å stoppe kløe. Urtens bløtgjørende effekt kan også lindre sår hals og hjelpe til med helbredelse av sår i mage og tolvfingertarm, den kan også hjelpe til med utskilling av slim fra lungene.

Vassarve kan også spises, den kan hjelpe til med fordøyelse. Kan blant annet brukes i salater, krydder på brødskive supper, sauser med mer.

Bruk ca. 5 gram vassarve i en stor kopp, hell kokende vann over, la trekke i 10-15 minutter, sil teen og den er klar til å drikkes.

 

Rødkløver (Trifolium pratense)

 

Tradisjonelt er blomstene av rødkløver brukt som et styrkemiddel om våren for å gjenskape god helse og ro i skjelen, blodrensende og blodfortynnende, fremmer fordøyelse, avgiftning av kroppen med mer. Rødkløver kan også lette hetetokter i overgangsalderen.

Urtete 1-2 toppede teskjeer av urten pr. kopp , hell kokende vann over, la trekke i 10-15 minutter, sil teen og den er klar til å drikkes.

 

Rødkløver er en vidunder urt som vi kunne skrevet en lang avhandling om anbefaler å lese Medisinplanter i Norge for mye mer informasjon.

Det har lenge blitt hevdet at rødkløver har svulsthemmende egenskaper. Folk i rundt 30 land har brukt rødkløver både innvendig og utvendig til kreftbehandling. Det er viktig å huske på at ved sykdom skal hele behandlingen samkjøres, snakk alltid med den legen som behandler deg.

 

Bringebær (Ribes idaeus)

 

Bringebærte av friske blader høre våren til og det har flere gode effekter.

Bringebær har en stoppende effekt ved diare, kan dempe menstruasjons blødninger og utflod; Feber og forkjølelse, betennelse i munn og svelg. Lindrer kvalme under svangerskap.

Omslag på åreknuter, forbrenning og sår som ikke vil gro eller gror sent.

 

Urtete. En liten håndfull friske eller tørkede blader lar du småkoke i 0,5Liter vann, la trekke i 15 minutter, sil teen og den er klar til å drikkes.

 

I tillegg kommer bærene som også er sunne og gjør godt for kroppen.

 

Skvallerkål / Tyskerkål (Aegopodium podagraria)

 

Skvallerkål er en urt med flere effekter blant annet; Beroligende, urindrivende, betennelse hemmende. Urtete 2 teskje unge blader i en stor kopp, hell kokende vann over, la trekke i minutter, sil teen og den er klar til å drikkes.

Den kan også legges på huden og skal da ha en effekt på bl.a. Gikt, åreknuter, forbrenning med mer. Knuste blader kan også legges på sår og stikk for å lindre kløe.

 

Skvallerkålen kan spises som en vår grønnsak og de er da de unge bladene som brukes (før den setter blomster), den er rik på vitamin C og brukes i supper, salater, stuing med mer.

 

Groblad (Plantago major)

 

Groblad er mest kjent for å lege sår ved å legge et blad rett på såret for å stanse blødning.

Friske blader presses for saft, planten utvinnes for ekstrakt.

Groblad hjelper til med å trekke ut forurensning av kroppen, den er også desinfiserende, virker positivt på fordøyelse og avføring og mye mer.

 

Groblad kan spises og brukes i salater.

 

Groblad har mange virkninger og det er mye å lære om denne fantastiske urten. Se i Medisinplanter i Norge for mye mere spennende informasjon.

 

 

Løvetann (Taraxacum officinale)

 

Løvetann blir i dag ansett som ugress, men den ble i sin tid innført som en eksklusiv urt som også er en allsidig medisin plante.

 

Den har en positiv virkning mot tannpine, halsbrann, beroligende, styrkende, rensende med fler. Løvetann er rik på vitamin B,C og Terekaroten.

Friske blader brukes i blant annet; salater, supper, stuing, kokes som spinat med mer.

 

Urtete ta 1-2 teskjeer fin snittede knopper i en liten kjele 0,3liter, la det koke i ca. 1 minutt, la trekke i 10-15 minutter, sil teen og den er klar til å drikkes.

 

Løvetann røttene kan ristes og brukes som kaffe erstatning noe som ble gjort bl.a. under 2.verdenskrig. Den kan også brukes til vinlaging.

 

Svarthyll (Sambucus nigra)

 

En hageplante som vi ikke må glemme, noe vi i Dagens hager dessverre gjør.

Svarthyll har alltid vært høyt verdsatt for sine medisinske evner, den hjelper mot; luftveisinfeksjoner, slimløsende, munnsår, betente mandler, styrking av nyrefunksjon, urin drivende, influensa og styrker immunforsvaret med mer.

 

Bærene kan spises men brukes mest til safting og sylting. En saftkoker er et flott redskap som lar deg nyte alle hagens frukt og bær helsebringende effekter hele året.

 

Urtete lages av 1-2 spiseskjeer tørkede blader som legges i 0,5liter varmt vann, la trekke i 5-10 minutter, sil teen og den er klar til å drikkes.

 

Dette var en kort liten oversikt over noen av alle de flotte busker/urter vi har som har helsebringende effekt på kroppen. Vi håper dette har gitt inspirasjon til å plante flere av disse plantene i hagen eller verandan. Det er skrevet flere flotte bøker om dette tema, så oppdag denne fantastiske verden som vi har rett uten i hagen. Husk at for 2-3 generasjoner siden var dette kunnskap som de fleste husmødre hadde, det er mye vi ikke tenker på i dag som har blitt frukt i flere tusen år. Kunnskapen er ikke tapt men i dagens samfunn av overflod er det lett å kjøpe det vi ønsker, når vi ønsker det. Har vi små eller store plager tyr vi til dyre middel på apoteket, mens vi i mange tilfeller har planter i nærheten som kan gi like god eller bedre virkning på kroppen.

Men husk ved alvorlig sykdom eller ved behandling eller hvis du tar tabletter fast må du snakke med behandlende lege slik at virkestoffene ikke virker mot hverandre. Det kan skape enda mer skade.

Hem©hagesenter as