Tilbake

Økologisk

Det er mye snakk om økologisk mat og ikke alle vet hva økologisk egentlig er. Økologi er enkelt sakt å bruke kun naturlige (Organiske) produkter i alle ledd. Det vil si; Bruke organisk gjødsel, organiske skadedyrmidler. Det skal ikke brukes kunstgjødsel, kjemiske midler. Dette er noe som alle kan klare i sin egen hage og det krever ikke mye jobb, det er nesten enklere. De som driver økologisk har ren frukt og grønnsaker fra egen hage uten kjemikalier, men mye av den gode naturlige næringen. Det er også en trend i tiden at egenprodusert mat skal være økologisk.

Hvor får du tak i økologisk råmatriale 

I hagesenteret får du kjøpt økologiske produkter som grønnsaksfrø, gjødsel, jord og skadedyrmidler. De fleste økologiske produkter er merket. Blomster og grønnsaksfrø står det gjerne organisk på. Jord, gjødsel er ofte merket med DEBIO (Debio er den Norske sertifiseringen av økologiske produkter) Krav (Er den Svenske). Plantevern er ofte ikke merket men dersom virkestoffet er Rapsolje, Natriumsalter og lignende er det laget for økologisk bruk.

Sykdommer, Sopp 

Det finnet et utvalg av naturlige preparater å kjøpe i hagesentert. Spør betjeningen hvis du ikke ser det i hyllen. Det finnes også andre ting som kan brukes.

Lus: kan sprayes med skummet melk, når den tørker dør lusen.

Larver: Kan sprayes med hvitløk.

Økologis er et felt hvor det kommer mer litteratur og internett er et sted hvor du kan finne mye. Debio, Krav, Hageselskapet er noen av de nettstedene hvor du kan få opplysninger og bruke som et godt utgangspunkt for din leting.

Det er viktig at forbrukere spør etter økologiske produkter slik at mer kan bli produsert og vi kan skape en bærekraftig utvikling og høsting som ikke tømmer naturen. Men heller skaper en god balanse mellom høsting og livet i jorden som bryter ned og bygger opp.