Frie hekker
Frie hekker brukes der hvor det er plass til at buskene kan utfolde seg fritt og du ønsker en kraftig hekk. Ønsker du en høy eller lav hekk som skille for å skape rom i hagen, skille mellom nabogrenser med mer. Frie hekker kan være løvfellende og vintergrønne, frie hekker gir et mer frodig inntrykk med blomster og farge nyanser. Ofte er det pent å blande planter slik at det er noe vintergrønt og noe som blomstrer tidlig og noe sent.
Planting
Et godt forarbeid og god jord er viktig. Plantebedet bør være 50 cm bredt og like dypt i hele bedets lengde. Dette er avhengig av hvor store planter du planter. Jorden skal være fri for ugress og leirjord bør dreneres. Bruk ny jord med struktur og gjødsl, plantene plantes i samme høyde som de står i potten i hagesenteret. Legg en svetteslange mellom plantene etter planting, da får plantene vann der de skal og du bruker mindre vann.
Beskjæring
Frie hekker krever lite vedlikehold, beskjær buskene 1 gang pr. år. Du kan også plukke visne blomster for å holde hekken ‘ren’. Busker som blomstrer på våren og forsommeren beskjæres etter blomstring, busker som blomstrer på sommeren og høsten beskjæres på våren.
Gjødsling
‘Uten mat og drikke duger helten ikke’ sier ordtaket, det samme gjelder for planter. Start med bais gjødsel på våren april/mai fortsett kalksalpeter i juni for å tilføre nitrogen og så i juli/august tar vi på litt mer basis gjødsel.
Plante forslag
Det er mange forskjellige sorter og variasjoner i vekstform innenfor hver type. Snakk med personalet i hagesenteret for å få hjelp til å velge den sorten som er viktig for deg.
Vintergrønne Hardførhet:
Barlind (Taxsus bacata) H 5
Laubærhegg (Prunus Laurus) H 3
Buxbom (Buxsus sempervirum H 4
Løvfellende
Buskmure (Pottentilla frutikosa) H 5
Svartsurbær (Aronia melanocarpa) H 6
Blankmispel (Cotoneaster Ludicans) H 6
Klokkebusk (Weigela fl.) H 6
Bilbardspirea (Spirea bilbardii) H 5
Rynkerose (Rosa Rugosa) H 6
Gullbusk (Forsytia) H4