Roser
‘Roser er hagens dronning’ det er flere tusen sorter roser, så du finner en rose du elsker. Mye er sakt om roser og her er noen av sitatene: ‘Roser er som kvinnen, steller du pent med dem, kan du nyte dem’, ‘Roser er som kvinnen dufter godt, er pene å se på, men kommer du for nær stikker dem’, «En torn forsvarer rose, skade bare de som ville stjele blomstre.» Kinesisk ordtak ‘Torner og roser vokser på samme busk’.
Roser kan stå alene eller sammen, noen dufter andre blomstrer til frosten kommer.
- Klatreroser; Klatrer på gjerder, espalier, vegger og lignende.
- Markdekkenderoser; Kryper langs bakken fine i skråninger og bedd.
- Stilkroser; Plantes ofte i grupper og som hekk fine og ta inn i vase på bordet.
- Klaseroser; Plantes ofte i bedd og som hekk.
- Buskroser; Frittstående og hekker Det finnes flere grupperinger som Historiske, kanadiske, Engelske, Kirkegårdsroser, Herregårdsroser, Parkroser, Rabattroser
Planting
Et godt forarbeid og god jord er viktig. Grav et dypt hull, rosene plantes 10 cm lavere enn podepunktet. Fyll hullet med kukompost da får plantene den beste starten. Du kan plante roser samme sted som du har hatt roser, bruk mye ny jord. Hvis du har hatt sopp i jorden må all jord byttes ut og helst ligge brakk noen år.
Beskjæring
Roser klippes ned til 10-15 cm på våren før knoppsetting, Klatreroser tynnes ut slik at det hele tiden er ny vekst i rosen. Buskroser tynnes ut. Alle roser kan beskjæres i vekstsesongen også.
Gjødsling
‘Uten mat og drikke duger helten ikke’ sier ordtaket, det samme gjelder for planter. Roser som remonterer trenger mye gjødsel og det er utviklet egne rosegjødsler. Start gjødsling i April og forsett med å gi litt gjødsel frem til august/september. Når høsten går mot slutten og temperaturen begynner å falle er det på tide å hyppe kukompost rundt rosen som vinter isolering.
Plante forslag
Det er mange forskjellige sorter og variasjoner i farger og høyder. Utvalget av roser varierer fra hagesenter til hagesenter. Det beste er å finne ut hva du ønsker og ta en tur til ditt hagesenter og se på utvalget. Snakk med de som jobber i hagesenteret og hør hva de kan fortelle om de sortene de har.