Tilbake

Gressplen

Gressplen er noe de aller fleste kjenner til og den kan ha mange funksjoner. Det er flere typer gressfrø blandinger å velge mellom; Prydplen (dekorativ, tett og lite slitesterk) Bruksplen (Slitesterk og røff den typen de aller fleste velger) Naturplen (frittvoksende gress)

Såing 

Et godt forarbeid og god jord er viktig. Det øverste jordlaget bør være ugress fritt enten ny matjord eller om du har sprøytet mot ugress. Før du sår er det en stor fordel å gjødsle og kalke 7-10kg plengjødsel og 10kg kalk pr. 100m2. Planer ut jorden og kjør over med plentrommel for å komprimere litt, dra over med en rive slik at det er litt struktur på toppen. Spre frøene for hånd eller med såmaskin 1 kg rekker til 40-50m2. En spreder som skaper små dråper hjelper med å fordele vannet fint, vann litt hver kveld slik at det er fuktighet i jorden.

Klipping 

Plenen klippes når den når 4-7 cm, dersom du får problemer med mose i plenen klipper du gresset høyere. Før vinteren er det en fordel om gresset har en lengde på 6-8 cm. Om du velger å klippe med biogressklipper som kutter gresset fint opp og legger det ned som gjødsel eller en gressklipper som kutter og legger ut lange strå velger du selv.

Gjødsling og kalking 

‘Uten mat og drikke duger helten ikke’ sier ordtaket, det samme gjelder for gressplen. Kalke gjør man for å heve PH verdien (surhetsgraden) i jorden, verdien bør ligge over 5,5. Kalk kan legges på snøen eller før nedbør. Bruk 25-50kg pr. 100m2. Det er mange forskjellige typer gjødsel på markedet kunstgjødsel og økologisk. Start med basis plengjødsel i april/ mai, fortsett med litt kalksalpeter i juni 4 kg. Pr. 100m2 og det samme i juli. Kalksalpeter tilfører nitrogen til gresset noe som gir vekst og hjelper gresset med å holde en fin grønnfarge. August gir du basis plengjødsel.

Vanning

Det er mange som vanner gressplenen for mye, plen trenger vann når den er i etableringsfasen, etter dette skal plenen kun vannes ved langvarig tørke. Plenen vil da få en missfarging, om du ikke vanner vil plenen ved første regnfall få tilbake fargen.

Fjerning av ugress og mose 

Mose i plenen er ofte et tegn på lav ph og lite næring, gjødsel og kalk forebygge samt å klippe plenen høyt 5-7 cm. Du kan også kjøpe mosefjerner til hive på, mosen blir da sort og kan rakes bort. Ugress kan fjernes ved bruk av Plenrens© som sprøytes på. Det er mange som har god erfaring med å kjøre over plenen med plenlufter, slikt kan leies i ditt hagesenter.